Wednesday, 5 April 2017

Bursa Malaysia kembali meriah, selamatkah untuk anda memasukinya sekarang?Akhirnya pelabur asing kembali semula melabur di Malaysia, begitulah tajuk salah satu berita yang ditulis dalam akhbar The Star  yang dibaca semalam. Menurut pengarang yang menulis laporan tersebut , pelabur asing mula kembali aktif membeli saham-saham yang 'terlebih jual'  di pasaran tempatan sejak kebelakangan ini. Menurut pengarang artikel tersebut pada 3 April 2017 yang lalu, sebanyak  RM180 juta  saham telah dibeli oleh dana asing. satu angka yang boleh dikatakan bagus dan menyokong pendapat beliau yang mengatakan pelabur asing mula berminat kembali untuk melabur di negara kita.


Indeks Bursa Malaysia juga sudah menunjukkan peningkatannya pada setiap minggu. Dalam tempoh tiga bulan saja, indeks Bursa Malaysia dikatakan telah meningkat sebanyak 6% di mana jika diperhatikan pada penghujung Desember 2016 ia cuma mampu berada di paras 1,650 mata tetapi kini ia  sudah mencecah paras paras 1,745 mata. Paras trertinggi yang mampu dicapai dalam tempoh 18 bulan.


Prestasi yang ditunjukkan oleh Bursa Malaysia ini merupakan satu  peluang yang agak mengujakan dan mungkin tidak mampu untuk dilepaskan begitu saja oleh pelabur-pelabur ‘otai’ yang  sekian telah lama tidak aktif  dan hanya menjadi pemerhati  sepanjang tempoh dua tahun yang lalu. Begitu juga kepada  mereka yang baru ingin belajar menjadi pelabur  saham. Mungkin sudah tiba masanya untuk mereka mempraktiskan ilmu ‘membuat duit’ yang dipelajari dari kelas pelaburan semenjak beberapa bulan lalu.

Tapi nanti dulu!

Sebelum anda mengambil keputusan untuk memasuki pasaran, beberapa faktor yang bakal dibincangkan nanti mungkin akan memberi anda sedikit petunjuk  ketika  membuat keputusan. Faktor-faktor yang perlu diberi perhatian ialah;


1.       Penyertaan pelabur
Penyertaan pelabur adalah penting untuk menggerakkan sesuatu pasaran sama ada pasaran saham atau pasaran matawang. Apabila penyertaan pelabur bertambah, ia akan menyebabkan pasaran akan menjadi rancak dengan aktiviti jual beli dan seterusnya menggerakkan harga saham sama ada turun atau naik.
Dari maklumat yang dikeluarkan oleh syarikat Etica Insuran dan Takaful Bhd, prestasi pasaran tempatan sememangnya telah menunjukkan aliran yang positif semenjak bulan Februari yang lalu dan sekiranya  prestasi ini berterusan, mereka menjangkakan  indeks Bursa Malaysia boleh mencecah sehingga 1,800 mata. 
Namun terdapat satu faktor yang membuat mereka sedikit ‘spetical’, iaitu jumlah penyertaan pelabur dalam pasaran saham kebelakangan ini. Memang terdapatnya kenaikan dalam indeks pasaran sebagaimana yang dilaporkan dan kaunter yang diniagakan juga menunjukkan peningkatan, di mana dari 925 kaunter yang tersenarai di Bursa malaysia, lebih 78% kaunter telah mencatat kenaikan hampir dua kali ganda.  Namun,yang menjadi persoalan ialah adakah benar pelabur asing ini sudah memasuki pasaran atau ia hanya disebabkan oleh penyertaan dana tempatan sahaja? sekiranya pasaran hanya dimonopoli oleh dana tempatan sahaja, aliran positif ini tidak mungkin mampu untuk bertahan lama dan ia juga boleh juga dianggap sebagai satu perangkap untuk untuk memancing  pelabur runcit yang  berada di luar pasaran supaya kembali memasuki pasaran. 
Begitu juga  kajian yang dilakukan  oleh MIDF research. Menurut penganalisis ini,  volume urusniaga harian masih lagi rendah dan tidak sepadan dengan kadar kenaikan yang dialami oleh pasaran. Jumlah urusniaga harian hanya sekitar 2 billion saham sahaja  dan nilai ini boleh dikatakan rendah jika dibandingkan dengan kenaikan yang dialami oleh indeks pasaran. Di samping itu terdapat juga kaunter  yang langsung tidak diniagakan untuk sepanjang hari. Ini menunjukkan bahawa hanya saham-saham terpilih sahaja yang diniagakan, bukannya kenaikan secara menyeluruh seperti yang dialami oleh kebanyakan 'bull market'. Berdasarkan kepada indikator  ini, ramai penganalisis yang menaruh perasaan curiga terhadap kecairan pasaran saham tempatan walaupun  pergerakan pasaran adalah menggalakkan.


2.       Kedudukan nilai Ringgit yang masih lemah
Faktor seterusnya yang perlu diberi perhatian ialah tentang kadar pertukaran Ringgit Malaysia berbanding US Dollar. Nilai ringgit kita masih lagi  berada di paras yang rendah berbanding tahun 2016 yang lalu.  Jika pada tahun 2016, nilai Ringgit berada di paras RM4.00 atau RM4.20 untuk USD1, namun setakat 4 April 2017, Ringgit hanya mampu bergerak di antara RM4.26- RM4.28  untuk USD1.
Jika dilihat pada kadar tukaran matawang ini, Ia boleh dikatakan bahawa dana asing 'mungkin' tidak memasuki pasaran sebagaimana yang dilaporkan. Ini adaah  kerana sekiranya pelabur asing mula memasuki pasaran malaysia, mereka pastinya akan menukarkan wang mereka terlebih dahulu ke dalam Ringgit Malaysia sebelum melabur di pasaran saham tempatan. Di sini, ia akan menyebabkan nilai ringgit akan meningkat. Namun ia tidak berlaku sebagaimana yang sepatutnya. Walaupun pasaran saham  temapatan sudah menunjukkan aliran  positif tetapi nilai ringgit masih lagi mengalami penurunan.


3.       ‘Buy on January and sell in May’
Satu lagi indikator yang mungkin perlu diberi perhatian oleh mereka yang bercadang untuk memasuki pasaran pada ketika ini ialah perumpamaan“Sell on May and go away’’ ataupun satu lagi istilah, ‘buy on January and sell on May’.

Kepada anda yang sudah lama aktif dalam dunia pelaburan saham, pasti anda sudah biasa dengan perumpamaan atau istilah  ini.  Situasi  ini kebiasaannya berlaku di semua pasaran saham dunia termasuk pasaran saham Malaysia pada setiap tahun. 
Kebiasaannya, pada Bulan Januari  pasaran saham akan naik sehingga penghujung Mac atau April. Apabila tiba bulan May, pasaran akan merudum kembali sehinggalah bulan September dan pertengahan Oktober.

Situasi ini terjadi kerana selepas laporan  pernyata kira-kira dikeluarkan pada hujung bulan Disember, kebanyakan pengurus dana  biasanya akan membeli semula saham-saham yang murah atau terlebih jual pada awal tahun baru (Januari).  Aktiviti membeli saham murah dan terlebih jual ini biasanya akan berterusan sehingga tibanya tarikh untuk mengeluarkan laporan kewangan bagi  suku pertama yang biasanya akan jatuh pada penghujung bulan Mac atau  April nanti dengan  menjual semula saham-saham yang dibeli itu  untuk  mendapatkan tunai. Jualan secara besar-besaran  ini biasanya dilakukan pada bulan Mei.
Walaupun kadang-kadang fenomenna ini tidak berlaku, tetapi kemungkinan besar untuk ia berlaku adalah tinggi pada setiap tahun. Oleh itu anda perlu juga memberi perhatian akan perkara ini semasa proses membuat keputusan.

Sebagai penutup, pasaran saham negara kita sudah menunjukkan perkembangan positif setelah dua tahun ia mencatatkan prestasi muram sehingga dilabel sebagai pasaran saham terburuk prestasinya di Asia pada tahun 2016. Keadaan nampaknya sedikit berubah pada tahun 2017 ini. Walaupun begitu, masih ramai pelabur yang berada di luar pasaran yang masih tertanya-tanya adakah prestasi Bursa Malaysia benar-benar sudah pulih dan selamat untuk dimasuki  atau ianya hanya sebagai satu perangkap untuk menarik mereka kembali semula melabur. Mungkin dengan mengkaji tiga faktor yang dibincangkan tadi dapat memberi sedikit idea kepada mereka untuk membuat keputusan dengan lebih tepat sebelum memasuki pasaran.

No comments:

Post a Comment

4 Langkah untuk membantu anda membuat jualan di media sosial

Mengikut laporan  akhbar tempatan, setiap hari semakin ramai individu yang menjalankan perniagaan sama ada secara sepenuh masa ataupu...